jaki będzie poziom TSH przy guzach tarczycy

muzyka-zycia

Temat: bóle piersi pomocy


On 17 May 2007 23:44:51 -0700, lampka wrote:

| .Jesli jest Pani z grupy ryzyka-mammografia jak najbardziej.
| Powoli wchodzi Pani w okres przedmenopauzalny, stad sa mozliwe
| zaburzenia hormonalne i bole piersi.
| Hormony plciowe- estrogeny, progesteron, FSH, LH, PRL, plus tarczyca-
| t3,t4,tsh.

A mogę zapytać dlaczego proponujesz oznaczenie hormonów - zwłaszcza
tarczycy? Bardzom ciekaw uzasadnienia, zwłaszcza jego konstrukcji
logicznej.

m.


 Własnie  ja też jestem zainteresowana- pacjentka.
Chyba jednak muszę "zgodnie z zasadą pacjencie lecz się sam" poszukać
jakiejs  ginekologii gdzie beda podane prawidłowe wartości hormonów(w
odpowiednich jednostkach) , dla cyklu przy tabletkach. Jak jeszcze dojdę
kiedy mierzyć poziom (bo przeciż nie będe robić codziennie  przez 28 dni) to
zrobię sobie te badania. Może doczytam też czy leczy się takie bóle
piersi(ale nie chodzi mi o homeopatię i energoterapeutów), kiedy się to
leczy.Może inne tabletki antykoncepcyjne (marwelon) jeżeli zależy to od
hormonów? Może mam jakiegoś guza który produkuje jakieś hormony i stąd
takie nagłe coś? obmacałam wszelkie węzly chłonne i nic

waga 60 kg, wzrost 165, ciśnienie 90/ 60  innych chorób na razie nie
wykryto:)  1 dziecko


Źródło: topranking.pl/1851/bole,piersi,pomocy.php


Temat: operacja tarczycy, a kwestie ginekologiczne
Nic juz nie wiem..
Od mniej wiecej miesiaca czulam sie naprawde coraz gorzej, poszlam do
endokrynologa ginekologa, ten zrobil mi badania hormonow i wyszly dosc ciekawie.
Z hormonów kobiecych za wysoki wyszedl tylko testosteron, reszta w normie.
Natomiast jestem zaskoczona tarczyca: TSH 1.41, fT4 tez w normie, natomiast mam
przekroczony i to ponoc sporo fT3!
Pierwszy raz w zyciu. W normie byl nawet jak mialam TSH nieoznaczalne i
nadczynnego guza! A teraz mam przeciez tylko kawalek lewego plata.
Ponadto z tego co kojarze w nadczynnosci zwieksza sie raczej poziom ft4, a nie
ft3.

Nie wiem, czy powtarzac badanie i jak to sie w ogole leczy, jesli ten wynik
jest prawdziwy.
Endo-ginekolog u ktorego bylam nie do konca wzbudza moje zaufanie, ale jestem
do niego umówiona za jakis tydzien. Wiem juz, ze zrobi mi usg tarczycy, ale nie
wiem jakie planuje leczenie.
Macie jakis pomysl co moze oznaczac zawyzone fT3?

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,25315420,25315420,operacja_tarczycy_a_kwestie_ginekologiczne.html


Temat: Tajemniczy przypadek.
Wartosci hormonów były raz przy dolnej a drugi raz przy górnej granicy normy. Lekarz stwierdzał że "w normie" i byłam uspokojona. Teraz już wiem ze te wachania góra-dół normą w moim przypadku nie były.Jak pisze Tess "prawidłowe poziomy to około 50% normy". Pytasz czy objawy po wycięciu tarczycy ustąpiły, trudno mi ocenic bo wycinanie tarczycy rozłożyło sie w moim przypadku na trzy operacje i jeszcze niedoszłam do formy pojednej a już druga i trzecia. W międzyczasie dwa jody
(przerzuty do płuc).To wszystko jeszcze dodatkowo mnie osłabiało i wyniszczało. Obecnie od (pięciu miesięcy) łapię formę. Dusznosc zmniejszyła sie (wycięcie guza który uciskał tchawice), mniej się meczę, co prawda prowadze mniej aktywny tryb życia. Stawy i oczy okresowo bolą mnie nadal. Problemy z sercem są nadal bo według zaleceń z Gliwic po leczeniu raka jodem radioaktywnym i przyjmowaniu Letroxu musze utrzymywac TSH w przedziale 0,05 do 0,1 więc jak gdyby w niedoczynnosci. Przed szybką akcją serca zabezpieczac ma mnie Propranolol. Nie wiem dlaczego ale od miesiąca bardzo wypadają mi włosy.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,87878757,87878757,Tajemniczy_przypadek_.html


Temat: Guz,wyniki w normie a ja się źle czuje!
Guz,wyniki w normie a ja się źle czuje!
Właśnie wróciłam od edno , mam guza 1 cm, niskie TSH i podwyższone
przeciwciała.Endo powiedział że zmiana jest łagodna, mam troche powiększoną
tarczyce ale pracuje ona normalnie. Mamk za kilka miesięcy zgłosić się na
kontrole i obserwowac czy guz rośnie.
Problem w tym że ja mam takie okresy że się złe czuje, jestem słaba ,
zmęczona, boli mnie głowa i gałki oczne a czsmi i serce i nie wiem czy to do
przemęczenia , innych problemów ze zdowiem(może powinnam pójsc do neurologa).
Teraz jest w miare ok ale bywają momety żę naprawde kiepsko się
czuje.Poradzcie jak sprawdzić co mi dolega?Niby mam niski poziom żelaza ale
biore leki.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,44399115,44399115,Guz_wyniki_w_normie_a_ja_sie_zle_czuje_.html


Temat: TSH 35, T3 ok, T410 co to znaczy?
Jeżeli to jest wynik fT4 ( tak zakładam, bo T3 mało gdzie się już robi), to
jest to, niezależnie od dokładności metody badania, znacznie przekroczona
norma. Gdzie Ty tu, Rosteda, widzisz niedoczynność tarczycy? Hormonu tarczycy
jest znacznie za dużo.
TSH jest hormonem przysadki. Jego poziom jak najbardziej wzrasta w nadczynności
przysadki. A ta nadczynność najczęściej jest spowodowana guzem tego narządu.
Nie będę tu robić wykładu na temat hormonów i ich współdziałania, ale na pewno
wynik trzeba potraktować poważnie i nie bawić się w samodzielne diagnozy, tylko
szybko skonsultować z lekarzem.
Chyba, że rzeczywiście jest to w zupełnie innych jednostkach, zupełnie innymi
metodami, to wtedy zupełnie zmienia postać rzeczy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,59056630,59056630,TSH_35_T3_ok_T410_co_to_znaczy_.html


Temat: Nadczynność przytarczyc?
a masz bóle kości? ja na razie leczona jestem na nadczynoość tarczycy, ale mam
takze wysoki poziom wapnia fosforu magnezu( w marcu). tsh 0,0125, ft4 1,04, ft3
3,29 ( wyniki z VII/2007 roku). nie badałam PTH, wizytę u endo mam 14.08.2007
roku, mam bóle kości i problemy ze zdrowiem od prawie roku, chodze od lekarza
do lekarza ( chyba ze 30), miałam RM głowy - 2 x ( b podejrzewano guza
przysadki- pRL 1000, ale jestem rok po porodzie); byłam nawet w szpitalu(
psychiatria)i ustalono że moje bóle kości mają podłoże psychogenne, ustalono
nadczynność tarczycy ( IV/2007 : tsh 0,005, ft4 prawie 20, ft3 około 10) i do
domu, Bóle mam dalej, nie wiem tez co robić, nie wiem czy mozna mieć aż takie
bole kości i rozchwiane hormony, ja ciąglę uważam, że mam chyba raka i to z
przerzutami./ Lecze się u endo, po 3 miesiacach wyniki jak powyżej ( VII/2007),
kosciu bolą i nie wiem co robić, w międzyczasie spuchła ręka, boli język,
noga , kręgosłup itp. Co robć? Chirurg co do wapnia, fosooru i ALP ( Fosfataza
ok 96- norma do 110) stwierdził, że jestem odwapniona po ciąży, psychatra ze to
wina mózgu, i co mysleć. Chyba tylko scyntygrafia kości albo PET-CT, bo jestem
u kresu wytrzymałości. A ty trzymaj się!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,66820805,66820805,Nadczynnosc_przytarczyc_.html


Temat: Operacja tarczycy-guzki
Operacja tarczycy-guzki
Mam guza tarczycy 40 mm (łagodna zmiana), jeden większy spośród inncyh małych
ponizej 1cm. W środe mam oparcję.

Lekarz ogólny od kórego mam mieć zaświadczenie o braku przeciwskazań
powiedział mi, że poziom TSH mogę mieć zaniski. Mój wynik 0,504 przy normie
0,3-4.0. MOże ktos wie czy to bedzie przeszkoda.
Oprócz tego jestem trochę przeziębiona, a raczej przytkało mni epowyżej nosa,
normalnie oddycham przez nos, ale nie wiem czy i to nie bedzie przeszkodą.

Mozę ktos cos wie?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,39684727,39684727,Operacja_tarczycy_guzki.html


Temat: Wyniki,dziwna rozbieżność pomiędzy ft4,ft3 a tsh
Niskie TSH przeciwskazaniem do narkozy?
Witam po raz kolejny. Po 6 tygodniach zażywania dawki 75 obniżonej o 12,5 mikogr
Euthyroxu wyniki znacznie sie pogoszyły ,tzn:
ft3- 3,75 (3,95-6,80)
ft4-12,1 (12-22)
TSH- 0.021 (0.27-4,3)
Samopoczucie względne znaczy sie włosy wypadają na nowo,sucha skóra,niskie
ciśnienie,uczucie duszności w nocy,zatrzymywanie wody w org.drażliwość,brak
koncentracji (cudowny symptom zwłaszcza na 3tyg.przed maturą)
Na ostatniej już wizycie u starej endo,usłyszałam,że wyniki są słabe,ale przy
takim TSH większej niż 50 dawki brać nie mogę o_O zwłaszcza,że mam mieć zabieg
pod narkozą.

wczoraj na oddziale laryngologii miejskiego szpitala ,miałam wykonany
(wreszcie)wycinek powiększonego już guza na podniebieniu w znieczuleniu
Atropiną i Fentanylem (pochodna morfiny,którą trzeba ostrożnie stosować przy
schorzeniach tarczycy),podłączone EKG nie wykazywało żadnych zaburzeń pracy
serca, potem przez ok 20min. kręciło mi się w głowie. Rozmawiałam z tamtejszymi
chirurgami i anestezjologiem i z rozmowy wywnioskowałam,że hmm wedle mych
wyników narkoza nie stanowiłaby dla mnie zagrożenia,zwłaszcza pod podłączeniem
do aparatury wspomagającej pracę serca. Wg pseudo-chirurgów z AMG, poziom TSH
może przyczynić się do przełomu tarczycowego.
Bądź co bądź w czwartek wybieram sie na wizytę do asystentki dr'a Sworczaka
(może się z nim skonsultuje)aczkolwiek ,czy orientujecie się nad zagadnieniem
czy sam poziom TSH wpływa na przebieg narkozy ?
Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,76338140,76338140,Wyniki_dziwna_rozbieznosc_pomiedzy_ft4_ft3_a_tsh.html


Temat: Turpin, Jędruch bardzo proszę o pomoc
Byłabym bardzo ostrożna w wyrokowaniu, iż nie jest to złośliwy
proces rozrostowy (przerzutowy lub pierwotny).
Zaburzenia hormonalne zdarzają się przy guzach tarczycy - tu
zaburzenia są poważne: niskie, prawie nieoznaczalne TSH teoretycznie
sugeruje nadczynność, natomiast poziomy FT3 i FT4 ! świadczą o
głębokiej niedoczynności.
Obraz USG (szczególnie obecność mikrozwapnień oraz nieregularnych
ognisk hypoechogenicznych) może sugerować obraz złośliwego procesu
rozrostowego. Mogą to być przerzuty mięsaka, może to być również
inny nowotwór pierwotny tarczycy (w tym możliwy również mięsak).
Współistnienie dwóch niezależnych od siebie nowotworów złośliwych u
jednego chorego jest niestety spotykane.
Szybka diagnostyka (biopsja) jest niezbędna.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,81173262,81173262,Turpin_Jedruch_bardzo_prosze_o_pomoc.html



img
\